Nákupní košík
Žádné produkty
Rýže Parboiled 5 kg
Rýže parboiled, je velmi oblíbená a komplexní potravina po celém světě. Její barva je žlutá po uvaření pak zbělá. Pěstuje se již po staletí převážně v Thajsku. Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední lepivosti.
Více informacíZískejte lepší cenu za věrnost:
Rýže parboiled
Rýže parboiled, je velmi oblíbená a komplexní potravina po celém světě. Její barva je žlutá po uvaření pak zbělá. Pěstuje se již po staletí převážně v Thajsku. Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední lepivosti. Na skus je poněkud pevnější (tužší). Rýže parboiled je jedinečná svou zajímavou chutí. Aby se chuť a vůně rýže maximálně uchovala, doporučujeme ji uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. Po sklizni rýže je nejprve odstraněn obal a vzniká rýže hnědá. Zpracování předpařené rýže ale začíná ještě před odstraněním trupu. Rýže se jako celek namočí, spaří a usuší. Během těchto procesů jsou vtlačeny rozpuštěné vitamíny a minerální látky z povrchových vrstev dovnitř. Zrno se tak stává nutričně bohatší.
Zdravotní hlediska
V porovnání s bílou rýží má ta předpařená až dvojnásobné množství vlákniny. Kromě toho má nízký glykemický index – okolo 40, bílá rýže má okolo 90. To znamená, že sacharidy nacházející se v předpařené rýži nevyvolávají tak náhlé zvýšení krevního cukru jako sacharidy obsažené v rýži bílé. Předpařená rýže je bohatá na vitamín B3 (niacin) a také na kyselinu listovou. Hodnoty se pohybují v porovnání s rýží bílou až na dvojnásobném množství. Za zmínku stojí také obsah vápníku a železa, který je také téměř dvojnásobný v porovnání s rýží bílou.
Příprava rýže
Rýže se dá napařovat v bambusovém pařáčku, v rýžovaru nebo v klasickém hrnci. Pokud rýžovar nevlastníte, nezoufejte, postup je snadný i u klasického kastrolu:Rýži řádně propláchněte v tekoucí vodě, dokud z ní neodtéká čirá tekutina. Na 1 díl rýže následně přidejte 1,2 dílu studené vody a přiveďte rýži k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte teplotu na minimum, přiklopte hrnec pokličkou a vařte pozvolna 20 minut. Pak hrnec odstavte a nechejte zhruba 10 minut dojít.
Doporučení
Zrna parboiled neboli předpařené rýže se zpracovávají trochu jinak než jiné druhy. Parboiled rýže je lepším zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku a vitamínu B6, než rýže klasická, bílá. Je přílohovým typem rýže, je tedy výborná ke všem druhům masa, mořských plodů, masovo-zeleninových směsí i do polévek.
Oblíbená rýže je základní stravou většiny sportovců a kulturistů. Výhodou je snadná příprava a chuť. Nemusíte mít obavy z rozvaření. Rýže se nelepí. Ideální kombinaci tvoří s tuňákem, kde je pro Vaše tělo zaručen skvělý poměr bílkovin, sacharidů a tuků.
Vyrobeno z rýže seté (Oryza sativa L.), loupané.
Výživové údaje na 100 g: | |
Energetická hodnota | 1512 kj / 360 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 78 g |
z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 8 g |
Sůl | 0 g |
Recenze byla napsána na Heureka.cz
rýže výborná, jen se mi při rozdělávání balíku protrhl jeden 5ti kg sáček a část obsahu je pro ptáky
Recenze jsou převzaté z portálu Heureka.cz a řídí se jejich podmínkami. Ostatní recenze ověřujeme ručně spárováním s objednávkou.
Podobné produkty
-
Rýže Jasmínová 5 kg
Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední lepivosti. Je to nejčastěji používaná rýže v asijských pokrmech...
289 Kč 11,54 € -
Rýže Basmati 5 kg
Basmati rýže je královna vůní! Po staletí se pěstuje na jižních svazích Himalájí v Indii a Pákistánu. Rýžová pole...
335 Kč 13,38 € -
Rýže Jasmínová 1 kg Giana
Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední lepivosti. Je to nejčastěji používaná rýže v asijských pokrmech...
54 Kč 2,16 € -
Rýže Parboiled 1 kg Giana
Rýže parboiled, je velmi oblíbená a komplexní potravina po celém světě. Její barva je žlutá po uvaření pak zbělá....
54 Kč 2,16 € -
Rýže Dlouhozrnná 1 kg Giana
Dlouhozrnná rýže vyniká svou skvělou jemně nasládlou chutí. Jedná se o dlouhozrnnou rýži štíhlého tvaru a střední...
48 Kč 1,92 €