Kategorie
Vyhledávání v blogu
Sledujte nás na Facebooku
Nákupní košík
O “nekonečných” benefitech konzumace ořechů odborníci již v dnešní době nepochybují. Obsahují množství prospěšných živin, antioxidantů, minerálů a vitamínů. Přesto není ořech jako ořech a v určitých detailech se vždy liší. Připravili jsme proto přehled všech známých a dostupných druhů a vypsali k nim nejen jejich pozitiva, ale i možná rizika.
Ořechy - superpotravina, která nesmí chybět ve tvém jídelníčku
Druhy ořechů a jejich vlastnosti
Jaké je správné množství ořechů ke konzumaci?
Jak s ořechy správně zacházet doma?
Jak si ořechy nejlépe dopřát?
Na co si dát pozor?
Ořechy se právem řadí mezi tzv. superpotraviny – jejich výjimečné vlastnosti a pozitivní účinky na zdraví jsou dobře prokázané.
Pravidelná konzumace ořechů pomáhá snižovat riziko srdečně-cévních onemocnění – mnoho z nich totiž v hojném množství obsahuje aminokyselinu arginin, která podporuje tvorbu oxidu dusnatého. Ten hraje klíčovou roli v ochraně cév a snižuje riziko vzniku krevních sraženin.
Ořechy rovněž přispívají ke snížení hladiny “špatného” LDL cholesterolu, zatímco podporují zvýšení hladiny “dobrého” HDL cholesterolu. Tento účinek mají zejména druhy bohaté na bílkoviny, antioxidanty, vlákninu a nenasycené tuky.
Jsou také cenným pomocníkem pro podporu imunity – díky bohatému obsahu minerálů, vitamínů a antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním stresem a pomáhají v prevenci zánětů.
Dalším bonusem je jejich vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pleti, kterým dodávají potřebnou výživu a podporují jejich zdravý vzhled.
Ačkoliv jsou ořechy energeticky vydatné,své místo si v jídelníčku zaslouží i při hubnutí. Díky obsahu nenasycených tuků, bílkovin a vlákniny navozují dlouhodobý pocit sytosti, což může pomoci omezit zbytečné přejídání.
V Česku je vlašský ořech jedním z nejznámějších a nejdostupnějších ořechů.
Plusy:
jsou jedním z nejbohatších zdrojů zdravých tuků, kvalitních bílkovin, vitamínů (E, B1 a B6), kyseliny listové a minerálů
obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin
jsou velmi prospěšné pro kardiovaskulární systém, mozek a nervovou soustavu
snadno zasytí, čímž pomáhají regulovat chutě na sladké a nezdravé potraviny
mají protizánětlivé účinky
jsou velmi bohaté na antioxidanty – pomáhají chránit tělo před volnými radikály, které se podílejí na vzniku řady onemocnění
posilují zdraví vlasů, pokožky a nehtů
Mínusy:
rychle se kazí - nenasycené mastné kyseliny v nich jsou náchylné ke žluknutí
Lískové oříšky jsou u nás rovněž známé a patří mezi velmi oblíbené.
Plusy:
obsahují vysokou dávku vitamínu E, B1 a B6, hořčíku, mědi, draslíku, fosforu, manganu a mnoho dalších
mají dobrý vliv na cévní systém díky vysokému zastoupení nenasycených mastných kyselin
pomáhají snižovat hladinu LDL (“špatného”) cholesterolu
snižují vliv C-reaktivního proteinu, který při vysoké hladině v krvi způsobuje záněty
díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi
nemusí se loupat – většina antioxidačních látek je obsažena ve slupce oříšku, proto je lepší jíst ořech i s ní
již 50 g lískových oříšků dokáže doplnit energii na 1 hodinu cvičení
mají pozitivní vliv na paměť a koncentraci
Mínusy:
jsou poměrně kalorické - při hubnutí je potřeba si hlídat konzumované množství
Kešu ořechy obsahují vysoké množství sacharidů, proto nám chutnají tak dobře. (Zajímavost – než se kešu ořechy dostanou ke spotřebiteli, musí se vařit - syrové jsou totiž toxické.)
Plusy:
v porovnání s jinými oříšky obsahují méně tuků a více bílkovin
obsahují vysoký podíl hořčíku, zinku, mědi a vitamínu B1
díky velkému množství antioxidantů bojují proti volným radikálům
přispívají ochraně srdce a cév
díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku mohou být prospěšné pro kosti
mají pozitivní vliv na zrak
díky vysokému množství karotenoidů mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pleti
Mínusy:
Kešu ořechy obsahují pouze některé esenciální aminokyseliny, tudíž nefungují jako plnohodnotný zdroj proteinu – fungují spíše jako doplněk příjmu proteinů.
Skvělé a křupavé ořechy kešu natural jsou nejen velmi chutné, ale také zdraví prospěšné. Obsahují spoustu omega-3...
Mandle jsou jedny z nejoblíbenějších ořechů vůbec.
Plusy:
obsahují vysoké množství vlákniny (nejvíce v porovnání s ostatními ořechy), hořčíku, draslíku, vápníku, železa a zdravých tuků
jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E (má antioxidační účinky a dobrý vliv na tvorbu spermií) – jeho největší koncentrace je ve slupce, proto je lepší jíst mandle neloupané
snižují hladinu cukru v krvi
mají dobrý vliv na kognitivní funkce
obsahují kyselinu listovou, která má vliv na správný vývoj nervového systému (její příjem by si měli hlídat především těhotné ženy)
obsahují minimum cukrů a vysoké množství bílkovin – ideální při hubnutí
pravidelná konzumace pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění
Mínusy:
v porovnání s ostatními ořechy mandle obsahují nejmenší podíl nasycených mastných kyselin
Mandle jsou již od pradávna považovány za jednu z nejzdravějších potravin s velmi širokým uplatněním. Mají vysokou...
Pekanové ořechy se mohou trochu podobat vlašským ořechům, ale jejich chuť je sladší a výraznější.
Plusy:
obsahují mnoho zdravých tuků, které mohou při střídmé konzumaci zvýšit množství gama tokoferolu (jeden z nejdůležitějších antioxidantů)
mají pozitivní vliv na kognitivní funkce
jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny a omega-6 kyselinu linolovou
zásobí nás manganem, hořčíkem, vápníkem, mědí a draslíkem
Mínusy:
patří mezi tučnější ořechy
Juvie ztepilá = strom rostoucí v povodí řeky Amazonky, na nichž zrají para ořechy (známé také jako brazilské ořechy).
Plusy:
obsahují vysoké množství nasycených kyselin
jsou bohaté na antioxidanty a minerální látky
mezi ořechy jsou jedničkou v obsahu selenu (který mimo jiné zajišťuje správnou funkci štítné žlázy a zbavuje tělo rtuti) – jeden para ořech obsahuje dokonce více, než doporučenou denní dávku
mohou pomoci snížit hladinu oxidačního stresu, který způsobuje poškození buněk a tkání
mají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi
jsou bohaté na vitamíny E, A, B1, B2, B3 a D, kyselinu listovou, hořčík, draslík, vápník, měď, železo, fosfor a zinek
působí proti osteoporóze (onemocnění kostní tkáně), podporují imunitu, zlepšují stav pokožky a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
Mínusy:
Je třeba dbát na doporučenou denní dávku (udává se 1–2 ořechy denně), protože může dojít k předávkování selenem, tzv. selenové toxicitě (nevolnost, ztráta vlasů, únava, poruchy trávení)
Para ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, mimo to jsou ceněny pro významné procento...
Pistácie patří mezi favority, ale bohužel jsou nejdražšími ořechy.
Plusy:
ze všech ořechů obsahují nejvíce luteinu a zeaxanthinu, které se shromažďují na sítnici oka a chrání jej před volnými radikály
pomáhají udržovat přirozenou hladinu cukru v krvi
snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
prospívají trávení
mají vysoký obsah bílkovin a esenciálních aminokyselin
řadí se mezi ořechy s nejvyšším množstvím vlákniny
obsahují draslík, hořčík, vitamín E a B6, fytosteroly, lutein, polyfenoly a arginin
jsou méně kalorické, než jiné ořechy
Mínusy:
již zmíněná cena – může se jednat o nejdražší ořechy
mají velmi nízký obsah nasycených kyselin
Pistácie se vyznačují vysokým obsahem vlákniny, omega-9 nenasycených mastných kyselin. Vynikající slaná pochoutka,...
Makadamové ořechy původně pochází z Austrálie, ale ty z Havaje jsou údajně lepší…
Plusy:
pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu
napomáhají snížení rizika metabolického syndromu
umí se chovat jako probiotika a to díky vysokému obsahu vlákniny
obsahují vitamíny E a B1, měď, hořčík, fytosteroly a vysokou dávku manganu
Mínusy:
patří mezi tučnější ořechy
Piniové ořechy nejsou tak úplně ořechy, ale semínka borovice pinie.
pomáhají udržet zdravou hladinu cholesterolu a krevního tlaku
mají protizánětlivé a antirevmatické účinky
obsahují kyselinu pinolovou, která může snížit chuť k jídlu a přispět tak hubnutí
obsahují zdraví prospěšné nasycené tuky
pyšní se vysokým obsahem železa, hořčíku, fosforu, zinku a vitamínů B, E a K
udává se, že piniové oříšky nezpůsobují alergické reakce
Arašídy rovněž nejsou ořechy, ale luštěnina.
Plusy:
snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a nádorů tlustého střeva a prostaty
mají vysoký obsah bílkovin – jsou kvalitním zdrojem proteinů
obsahují vápník, hořčík, draslík, vitamín B3, A, D, kyselinu listovou a resveratrol
pravidelnou konzumací můžeš posílit srdce, mozek a cévy
Mínusy:
jedná se o velmi častý a silný alergen
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Správné množství ořechů se odvíjí od složení tvého jídelníčku. Při zdravém, vyváženém jídelníčku se doporučuje konzumovat zhruba 30 g ořechů denně.
Každý ořech však obsahuje různý poměr konkrétních živin. Proto se doporučuje ořechy ve stravě střídat – tím pokryješ příjem široké škály vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů…
Velmi častým problém u ořechů je, že se rychle zkazí, či dokonce zplesniví. To je však způsobeno špatným skladováním - ořechy se musí skladovat na tmavém a suchém místě. Úplně nejlepší způsob je skladování v lednici v uzavřené skleněné nádobě.
Ořechy si můžeš nasypat téměř do všeho, přičemž receptů obsahujících ořechy jsou na internetu mraky.
Přidej si je do kaše, do jogurtu s ovocem nebo do smoothie.
Pokud si chceš trochu vyhrát, můžeš si připravit domácí granolu nebo müsli tyčinky.
Neváhej je přidat do bábovky, do zákusků nebo do vánočního cukroví.
Skvěle se hodí do salátu nebo třeba do omáček k těstovinám.
Pokud ti ořechy vyloženě nechutnají nebo ti z nějakého důvodu nevyhovují, nemusíš zoufat – existují vhodné alternativy. Podobně výživné složení nabízejí například lněná, konopná, dýňová nebo sezamová semínka. Luštěniny jsou zase skvělým zdrojem aminokyselin, které tělu prospívají stejně jako ty obsažené v ořeších. A v neposlední řadě můžeš obohatit jídelníček trochou kvalitního extra panenského olivového oleje, třeba do salátů nebo těstovin.
Ořechy nesmí být v žádném případě hořké. Hořkost je známkou zoxidovaných mastných kyselin – takové ořechy jsou zkažené.
Dodržuj doporučenou denní dávku. Ořechy jsou nadmíru prospěšné, nesmí se to s nimi ovšem přehánět. V přílišném množství ti mohou i přitížit.
Ořechy jsou častým a silným alergenem!.
Lahodný křupavý mix sušeného ovoce a výběru těch nejlepších ořechů v malém praktickém balení, který se vyplatí mít...
Přemýšlíte, na které ořechy máte největší chuť? Dejte si je všechny najednou! Ořechová směs loupaných i neloupaných...
Para ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, mimo to jsou ceněny pro významné procento...
Skvělé a křupavé ořechy kešu natural jsou nejen velmi chutné, ale také zdraví prospěšné. Obsahují spoustu omega-3...
Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz.
Related posts
Sledujte nás na Facebooku
Novinky, akce a slevy
pravidelně na váš e-mail
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů (GDPR)
© 2025 fitnessdk.cz - všechna práva vyhrazena, Fitnessdk s.r.o.
Internetový obchod vytvořil WEB-ESHOP.CZ
Napiš nám svůj názor nebo dotaz
Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.