Kategorie
Vyhledávání v blogu
Sledujte nás na Facebooku
Nákupní košík
Cuketová sezóna je v plném proudu, na zahrádce roste jedna za druhou a stejně ji pak dostaneš ještě od příbuzných jako pozornost. Už tě nebaví se cpát cuketovými řízky, nebo cuketu stále grilovat? Vyzkoušej naše fit recepty z cukety – cuketové lasagne, na které můžeš pozvat kdejakou návštěvu, cuketové placky s jogurtovým dipem k večernímu posezení nebo rychlý oběd ve formě cuketového nákypu.
Na lasagne:
2 střední cukety
500 g mletého hovězího nebo mix mletého masa (hovězí a vepřové)
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, jemně nasekané
400 g rajčatové omáčky (passata) nebo drcená rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
Sůl a pepř dle chuti
Olivový olej na smažení
Na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
Špetka muškátového oříšku
Sůl a pepř dle chuti
Na dokončení:
200 g strouhaného sýra (parmazán, mozzarella nebo mix)
Čerstvá bazalka na ozdobu
Příprava cukety:
Cukety omyj a nakrájej na tenké plátky (můžeš použít škrabku pro rovnoměrné plátky).
Plátky cukety lehce osol a nechej asi 10 minut odstát. Poté je osuš papírovým ubrouskem.
Příprava masové směsi:
Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje a osmahni na něm cibuli, dokud nezměkne.
Přidej česnek a krátce osmahni.
Přidej mleté maso a smaž, dokud není propečené.
Přidej rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Nechej vařit asi 15 minut na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a nezahustí.
Příprava bešamelu:
V hrnci rozehřej máslo a postupně přimíchávej mouku, aby vznikla jíška.
Pomalu přilévej mléko a neustále míchej aby nevznikly hrudky.
Vař na mírném ohni, dokud bešamel nezhoustne.
Přidej muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti.
Sestavení lasagní:
Předehřej troubu na 180 °C.
Do zapékací mísy dej na dno trochu bešamelu.
Následujte vrstvu cuketových plátků, na ně dejte vrstvu masové směsi, vrstvu sýra a poté opět vrstvu bešamelu.
Opakuj vrstvy, dokud nevyčerpáš všechny ingredience, poslední vrstvou by měl být bešamel.
Navrch nasyp velkou vrstvu strouhaného sýra.
Pečení:
Peč v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není vršek zlatavý a bublající.
Nech lasagne chvíli vychladnout před podáváním, aby se lépe krájely.
Servírování:
Lasagne podávej ozdobené čerstvou bazalkou.
Na placky:
2 střední cukety
1 menší cibule, jemně nastrouhaná
2 vejce
100 g hladké mouky
50 g strouhanky
50 g strouhaného sýra (parmazán nebo eidam)
2 stroužky česneku, jemně nasekané
Sůl a pepř dle chuti
Olej na smažení
Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo pažitka) na ozdobu
Na dip:
200 g bílého řeckého jogurtu
1 stroužek česneku, jemně nasekaný nebo prolisovaný
Šťáva z půlky citronu
1 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvé bylinky (např. kopr, petrželka nebo pažitka), jemně nasekané
Příprava těsta:
Cukety omyj a nastrouhej na hrubém struhadle.
Nasyp nastrouhanou cuketu do misky, jemně ji osol a nech asi 10 minut odstát, aby pustila vodu. Po 10 minutách cuketu důkladně vymačkej a vodu slij.
V jiné misce smíchej nastrouhanou cuketu, jemně nastrouhanou cibuli, vejce, hladkou mouku, strouhanku, strouhaný sýr a česnek.
Osol a opepři podle chuti. Vše dobře promíchej, až vznikne kompaktní těsto.
Tvarování a smažení:
Na pánvi rozehřej olej na střední teplotu.
Z těsta vytvaruj menší placky a opatrně je vlož do rozehřátého oleje.
Smaž placky z obou stran dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
Odkapávání a servírování:
Hotové placky vyndej z pánve a nechej je okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje.
Na závěr si připrav dip: v misce smíchej bílý řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Osol a opepři podle chuti. Přidej jemně nasekané bylinky a vše dobře promíchej.
Podávej teplé s jogurtovým dipem nebo jako přílohu k masu
2 střední cukety
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, jemně nasekané
3 vejce
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g strouhaného sýra (parmazán nebo eidam)
100 ml smetany ke šlehání
Sůl a pepř dle chuti
Olivový olej na vymazání formy
Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo pažitka) na ozdobu
Příprava těsta:
Cukety omyj a nastrouhej na hrubém struhadle.
Nasyp nastrouhanou cuketu do misky, jemně ji osol a nech asi 10 minut odstát, aby pustila vodu.
Po 10 minutách cuketu důkladně vymačkej, a slij přebytečnou vodu.
V misce smíchej nastrouhanou cuketu, jemně nasekanou cibuli, česnek, vejce, hladkou mouku, prášek do pečiva, strouhaný sýr a smetanu.
Osol a opepři podle chuti.
Vše dobře promíchej, až vznikne kompaktní těsto.
Pečení:
Předehřej troubu na 180 °C.
Zapékací misku vylož pečicím papírem a nalij do ní připravené těsto.
Povrch těsta můžeš posypat trochou strouhaného sýra pro lepší zlatavou kůrku.
Peč v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud není nákyp zlatavý a propečený.
Servírování:
Hotový nákyp nech chvíli vychladnout a poté ho nakrájej na porce.
Podávej teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz.
Related posts
Sledujte nás na Facebooku
Novinky, akce a slevy
pravidelně na váš e-mail
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů (GDPR)
© 2024 fitnessdk.cz - všechna práva vyhrazena, Fitnessdk s.r.o.
Internetový obchod vytvořil WEB-ESHOP.CZ
Napiš nám svůj názor nebo dotaz
Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.