Kategorie
Vyhledávání v blogu
Sledujte nás na Facebooku
Nákupní košík
Cuketová sezóna je v plném proudu, na zahrádce roste jedna za druhou a stejně ji pak dostaneš ještě od příbuzných jako pozornost. Už tě nebaví se cpát cuketovými řízky, nebo cuketu stále grilovat? Vyzkoušej naše fit recepty z cukety – cuketové lasagne, na které můžeš pozvat kdejakou návštěvu, cuketové placky s jogurtovým dipem k večernímu posezení nebo rychlý oběd ve formě cuketového nákypu.
Na lasagne:
2 střední cukety
500 g mletého hovězího nebo mix mletého masa (hovězí a vepřové)
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, jemně nasekané
400 g rajčatové omáčky (passata) nebo drcená rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
Sůl a pepř dle chuti
Olivový olej na smažení
Na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
Špetka muškátového oříšku
Sůl a pepř dle chuti
Na dokončení:
200 g strouhaného sýra (parmazán, mozzarella nebo mix)
Čerstvá bazalka na ozdobu
Příprava cukety:
Cukety omyj a nakrájej na tenké plátky (můžeš použít škrabku pro rovnoměrné plátky).
Plátky cukety lehce osol a nechej asi 10 minut odstát. Poté je osuš papírovým ubrouskem.
Příprava masové směsi:
Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje a osmahni na něm cibuli, dokud nezměkne.
Přidej česnek a krátce osmahni.
Přidej mleté maso a smaž, dokud není propečené.
Přidej rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Nechej vařit asi 15 minut na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje a nezahustí.
Příprava bešamelu:
V hrnci rozehřej máslo a postupně přimíchávej mouku, aby vznikla jíška.
Pomalu přilévej mléko a neustále míchej aby nevznikly hrudky.
Vař na mírném ohni, dokud bešamel nezhoustne.
Přidej muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti.
Sestavení lasagní:
Předehřej troubu na 180 °C.
Do zapékací mísy dej na dno trochu bešamelu.
Následujte vrstvu cuketových plátků, na ně dejte vrstvu masové směsi, vrstvu sýra a poté opět vrstvu bešamelu.
Opakuj vrstvy, dokud nevyčerpáš všechny ingredience, poslední vrstvou by měl být bešamel.
Navrch nasyp velkou vrstvu strouhaného sýra.
Pečení:
Peč v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není vršek zlatavý a bublající.
Nech lasagne chvíli vychladnout před podáváním, aby se lépe krájely.
Servírování:
Lasagne podávej ozdobené čerstvou bazalkou.
Na placky:
2 střední cukety
1 menší cibule, jemně nastrouhaná
2 vejce
100 g hladké mouky
50 g strouhanky
50 g strouhaného sýra (parmazán nebo eidam)
2 stroužky česneku, jemně nasekané
Sůl a pepř dle chuti
Olej na smažení
Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo pažitka) na ozdobu
Na dip:
200 g bílého řeckého jogurtu
1 stroužek česneku, jemně nasekaný nebo prolisovaný
Šťáva z půlky citronu
1 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvé bylinky (např. kopr, petrželka nebo pažitka), jemně nasekané
Příprava těsta:
Cukety omyj a nastrouhej na hrubém struhadle.
Nasyp nastrouhanou cuketu do misky, jemně ji osol a nech asi 10 minut odstát, aby pustila vodu. Po 10 minutách cuketu důkladně vymačkej a vodu slij.
V jiné misce smíchej nastrouhanou cuketu, jemně nastrouhanou cibuli, vejce, hladkou mouku, strouhanku, strouhaný sýr a česnek.
Osol a opepři podle chuti. Vše dobře promíchej, až vznikne kompaktní těsto.
Tvarování a smažení:
Na pánvi rozehřej olej na střední teplotu.
Z těsta vytvaruj menší placky a opatrně je vlož do rozehřátého oleje.
Smaž placky z obou stran dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
Odkapávání a servírování:
Hotové placky vyndej z pánve a nechej je okapat na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje.
Na závěr si připrav dip: v misce smíchej bílý řecký jogurt, česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Osol a opepři podle chuti. Přidej jemně nasekané bylinky a vše dobře promíchej.
Podávej teplé s jogurtovým dipem nebo jako přílohu k masu
2 střední cukety
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, jemně nasekané
3 vejce
100 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g strouhaného sýra (parmazán nebo eidam)
100 ml smetany ke šlehání
Sůl a pepř dle chuti
Olivový olej na vymazání formy
Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo pažitka) na ozdobu
Příprava těsta:
Cukety omyj a nastrouhej na hrubém struhadle.
Nasyp nastrouhanou cuketu do misky, jemně ji osol a nech asi 10 minut odstát, aby pustila vodu.
Po 10 minutách cuketu důkladně vymačkej, a slij přebytečnou vodu.
V misce smíchej nastrouhanou cuketu, jemně nasekanou cibuli, česnek, vejce, hladkou mouku, prášek do pečiva, strouhaný sýr a smetanu.
Osol a opepři podle chuti.
Vše dobře promíchej, až vznikne kompaktní těsto.
Pečení:
Předehřej troubu na 180 °C.
Zapékací misku vylož pečicím papírem a nalij do ní připravené těsto.
Povrch těsta můžeš posypat trochou strouhaného sýra pro lepší zlatavou kůrku.
Peč v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud není nákyp zlatavý a propečený.
Servírování:
Hotový nákyp nech chvíli vychladnout a poté ho nakrájej na porce.
Podávej teplý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz.
Related posts
Sledujte nás na Facebooku
Novinky, akce a slevy
pravidelně na váš e-mail
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů (GDPR)
© 2024 fitnessdk.cz - všechna práva vyhrazena, Fitnessdk s.r.o.
Internetový obchod vytvořil WEB-ESHOP.CZ
Tyto soubory cookie jsou nezbytné pro provoz našich služeb a nelze je vypnout. Obvykle se nastavují pouze v reakci na tvé akce, jako je například vytvoření účtu nebo uložení seznamu přání na později.
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou anonymní.
Když přijmeš marketingové soubory cookie, dáváš nám souhlas umístit do tvého zařízení soubory cookie, které ti poskytnou relevantní obsah odpovídající tvým zájmům. Tyto soubory cookie mohou být nastaveny námi nebo našimi reklamními partnery prostřednictvím našich stránek. Jejich účelem je vytvořit profil tvých zájmů a zobrazovat ti relevantní obsah na našich webových stránkách i na webových stránkách třetích stran.
Napiš nám svůj názor nebo dotaz
Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.