Kategorie
Vyhledávání v blogu
Sledujte nás na Facebooku
Nákupní košík
Červenou čočku jsem si v poslední době celkem oblíbil. Tahle luštěnina se sice tváří skromně, je ovšem bohatá na bílkoviny, vlákninu a spoustu dalších živin. Co víc, v kuchyni je čočka velmi univerzální surovinou – můžeš ji využít v polévkách, salátech, hlavních chodech i přílohách. Následující 3 recepty z červené čočky patří k mým nejoblíbenějším. Příprava je relativně jednoduchá, nicméně potěší hlavně jejich složení. :)
200 g červené čočky
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 mrkev, nastrouhaná
1 brambora, nakrájená na malé kostičky
1 lžička mletého kmínu
1 lžička kurkumy
1 lžička sladké papriky
1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Citronová šťáva (volitelně)
Příprava:
Na olivovém oleji v hrnci osmahni cibuli, až zesklovatí.
Přidej česnek, mrkev a bramboru, a ještě pár minut restuj.
K orestované zelenině přidej kmín, kurkumu a sladkou papriku. Krátce promíchej, aby se koření rozvonělo.
Poté přisyp červenou čočku a dobře promíchej.
Vaření polévky:
Zalij vše zeleninovým vývarem a přiveď k varu.
Ztlum plamen a vař asi 20 minut, dokud čočka a zelenina nejsou měkké.
Dochucení:
Polévku osol a opepři podle chuti.
Pokud máš rád jemnější texturu, můžeš část polévky rozmixovat ponorným mixérem a pak ji vrátit zpět do hrnce.
Servírování:
Hotovou polévku podávej ozdobenou čerstvou petrželkou, koriandrem nebo strouhaným parmezánem.
Na závěr můžeš přidat pár kapek citronové šťávy pro osvěžení.
200 g červené čočky
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 lžička kari
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého zázvoru
400 ml kokosového mléka (z plechovky)
200 ml zeleninového vývaru nebo vody
Sůl a pepř dle chuti
Vařená rýže nebo quinoa jako příloha
oříšky na ozdobu
Příprava:
Červenou čočku propláchni pod studenou vodou a nech ji okapat.
Na pánvi nebo v hrnci rozehřej olej a osmahni cibuli, až zesklovatí.
Přidej česnek, kari, kurkumu a mletý zázvor. Krátce restuj, aby se koření rozvonělo.
Vaření:
Do pánve přidej propláchnutou čočku a promíchej ji s kořením.
Zalij kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem, přiveď k varu.
Ztlum plamen a nech čočku vařit asi 15-20 minut, dokud není měkká a směs se trochu nezredukuje.
Podle chuti osol a opepři.
Servírování:
Podávej s vařenou rýží nebo quinoou
Dozdobit můžeš oříšky
200 g červené čočky
1 avokádo, nakrájené na kostičky
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 žlutá paprika, nakrájená na proužky
1 cuketa, nakrájená na plátky
1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička mletého římského kmínu
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvá rukola nebo špenát na podávání
Čerstvá bylinka (např. petrželka nebo koriandr) na ozdobu
Příprava čočky:
Červenou čočku propláchni pod studenou vodou.
Ve středním hrnci přiveď vodu k varu a uvař čočku podle návodu na obalu (většinou asi 10-12 minut), dokud není měkká, ale stále drží tvar.
Sceď ji a nech vychladnout.
Příprava pečené zeleniny:
Předehřej troubu na 200 °C.
Nakrájenou papriku, cuketu a červenou cibuli rozlož na plech, pokapej 1 lžící olivového oleje, posyp římským kmínem, osol a opepři.
Peč asi 20 minut, dokud není zelenina měkká a lehce zlatavá.
Míchání salátu:
V míse smíchej uvařenou a vychladlou čočku, pečenou zeleninu, avokádo a čerstvou rukolu nebo špenát.
Přidej zbylou lžíci olivového oleje a citronovou šťávu. Vše jemně promíchej.
Servírování:
Salát podávej vychlazený nebo při pokojové teplotě.
Ozdob čerstvými bylinkami a případně ještě dosol nebo dopepři podle chuti.
Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz.
Related posts
Sledujte nás na Facebooku
Novinky, akce a slevy
pravidelně na váš e-mail
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů (GDPR)
© 2024 fitnessdk.cz - všechna práva vyhrazena, Fitnessdk s.r.o.
Internetový obchod vytvořil WEB-ESHOP.CZ
Napiš nám svůj názor nebo dotaz
Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.