Kategorie
Vyhledávání v blogu
Sledujte nás na Facebooku
Nákupní košík
Knedlíky jsou obecně vnímány jako nezdravá jídla kvůli svému vysokému obsahu sacharidů, tuku a kalorií. Některé tradiční recepty na knedlíky obsahují velké množství bílé mouky, přičemž se do nich přidává navíc smetana, máslo a další tučné ingredience. Jejich kalorická hodnota díky tomu raketově stoupá.
Není ovšem knedlík jako knedlík. Pokud jsou knedlíky připravovány z kvalitních a zdravých ingrediencí, mohou být součástí vyvážené stravy. Existují mnohé alternativy, které z klasického knedlíku dokáží udělat vhodný pokrm i pro fitnessáky.
Běžně se používají alternativní typy mouky, jako je celozrnná mouka, kukuřičná mouka nebo mandlová mouka, aby zvýšili nutriční hodnotu knedlíků. Knedlíky lze připravit i bez tučných ingrediencí a mohou být servírovány s omáčkou z čerstvých bylinek a zeleniny.
My se dnes podíváme na to, jak si takový zdravý knedlík podomácku připravit a hlavně s čím ho naservírovat, protože…
Nad knedlíky se pozastaví ledaskdo, ale co omáčky? Co když to největší nutriční “peklo“ občas pochází právě odtamtud?
Není úplně výjimkou, že tradiční omáčky ke knedlíkům jsou bohaté na tuk, cukr a soli, tudíž bývají velmi kalorické a mohou obsahovat spoustu přidaných konzervantů a chemikálií. Nic, co bychom označili za zdraví prospěšné.
Proto tu nejde jen o samotné knedlíky, ale taky o to, co k nim běžně jíme. Následující recept bych považoval za neúplný, kdybych k němu dodatečně nepřidal i návod na nějakou zdravou omáčku. Doufám, že ti bude chutnat!
1 šálek celozrnné mouky
1/2 šálku ovesných vloček
1/4 šálku mandlového nebo kokosového mléka
2 vejce
1/4 šálku nasekaných ořechů nebo semínek
1 lžička prášku do pečiva
Sůl a pepř podle chuti
Smíchej celozrnnou mouku, ovesné vločky a prášek do pečiva v misce.
V jiné misce smíchej mandlové nebo kokosové mléko a vejce. Přidej směs do “suchých“ ingrediencí a promíchej, dokud nevznikne hladké těsto.
Přidej nasekané ořechy nebo semínka a promíchej.
Přiveď vodu k varu v hrnci a osol ji. Potom sniž teplotu tak, aby voda pouze mírně vařila.
Vytvoř knedlíky z těsta a vlož je do vroucí vody. Vař je asi 15 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
Vyjmi knedlíky z vody a podávej s oblíbeným omáčkou nebo přílohou.
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 hrst čerstvých bylinek (například petržel, tymián, rozmarýn)
1 šálek kuřecího vývaru
1 šálek nízkotučného mléka
1 lžíce kukuřičného škrobu
Sůl a pepř dle chuti
Česnek oloupej a nakrájej na drobné kousky. Bylinky omyj, osuš a nasekej na drobné kousky.
Na pánvi rozehřej olivový olej a přidej nakrájený česnek. Restuj ho, dokud nezačne vonět.
Přidej nasekané bylinky a restuj je spolu s česnekem cca minutu.
Přidej kuřecí vývar a mléko. Vař přibližně 2-3 minuty, dokud směs nezačne houstnout.
Kukuřičný škrob rozmíchej v troše vody a přidej ho do omáčky. Vař asi další 2-3 minuty, dokud se omáčka zcela nezahustí.
Ochuť solí a pepřem dle chuti.
Spoustu dalších zdravých receptů najdeš na našem blogu FitnessDK.
Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz.
Related posts
Sledujte nás na Facebooku
Novinky, akce a slevy
pravidelně na váš e-mail
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů (GDPR)
© 2024 fitnessdk.cz - všechna práva vyhrazena, Fitnessdk s.r.o.
Internetový obchod vytvořil WEB-ESHOP.CZ
Napiš nám svůj názor nebo dotaz
Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.