Katalog produktů

Co je hypertrofie svalů a jaké rozlišujeme druhy?

Posted in: Svalový růst
David Kašpárek

Dvojnásobný mistr České republiky v parkour/freerunningu a trenér s mnohaletými zkušenostmi. Zdraví je v jeho oboru klíčové, proto se již několik let zabývá výživou, funkčním tréninkem a psychologií. Zkušenosti čerpá z velkého množství pádů a zranění, kterými si v minulosti prošel. Jak se říká: „Co tě nezabije, to tě posílí!“ Postupnými změnami životního stylu se dokázal úspěšně vrátit do aktivního tréninku. Své znalosti a zkušenosti nyní sdílí v rámci blogu FitnessDK a dceřiného projektu Feeney.cz. 

Diskuze - Co je hypertrofie svalů a jaké rozlišujeme druhy?

  • Oprava menší nepřesnosti
    Radim N., 13.08.2023

    Dobrý den, článek je hezky stručně a srozumitelně napsaný. Nesouhlasím pouze s jednou drobností. Píšete: "doputuje do svalového vlákna signál, že má dojít k zatnutí svalu, uvnitř sarkoplazmy dojde k vyplavení iontů vodíku. Tyto ionty rozpohybují myofibrily a dojde ke svalové kontrakci." Místo iontů vodíku by zde měly být uvedeny vápenaté ionty. Nervový signál se nejdříve šíří pomocí akčního potenciálu na membráně, který vzniká rozdílem koncentrací sodných iontů. V momentě, kdy se tento signál přenese na sarkolemu svalového vlákna, tak se šíří dále po T-tubulech, kde v místě triád způsobí signál otevření vápenatých kanálků na sarkoplazmatickém retikulu (SR). Ze SR se tak uvolní velké množství Ca2+ iontů do sarkoplazmy, které se váží na troponin, díky čemuž se na F-aktinu uvolní vazebná místa pro myosin a může dojít ke kontrakci sarkomer.
    Vodíkové ionty samozřejmě v buňkách hrají také roli, ale pokud se bavíme přímo o svalové kontrakci, tak ta je založena na vápenatých iontech.
    Je to takový malý detail, ale vzhledem k tématu bych řekl, že celkem podstatný detail :). Je mi samozřejmě jasné, že to nic nemění na tom, jak cvičit pro rozvoj síly nebo objem svalů.

    Fitnessdk.cz, 14.08.2023 Dobrý den Radime,

    děkujeme za Vaši pozornost a za to, že jste se podělil o Vaše znalosti týkající se svalové kontrakce. Máte pravdu, ve článku jsme to trochu zjednodušili, váš popis procesu s větším důrazem na vápenaté ionty je naprosto správný. Rádi uvítáme přesnější a hlubší informace od našich čtenářů, jako jste vy. I když byla zmínka o vodíkových iontech malým detailem, jsem rádi, že jste na to upozornil, protože přesné informace jsou vždy důležité.
    Děkujeme za vaši účast v diskusi.

    S pozdravem

    Tým Fitnessdk

Napiš nám svůj názor nebo dotaz

Pro vložení komentáře do diskuze se prosím přihlas.

Menu blogu

Sdílet

Sledujte nás na Facebooku